4-9 Woensdag Dag 17 Sarzana
4 september 2024 - Sarzana, Italië
Vandaag gaan we de omgeving verkennen. De 1e stop is Antica Luni, archeologische Romeinse opgravingen. Romeinse nederzetting van 117 voor Christus. Wanneer we daar willen vertrekken tegen gehouden door agenten. Er is een wielerwedstrijd gaande waar we eerst moeten wachten totdat deze gepasseerd is. Helaas heb ik niet kunnen ontdekken welke wedstrijd dit is 🙈. Daarna richting Carrara. Vooral bekend van het marmer. Als je de bergen van Carrara ziet denk je aan besneeuwde toppen. Maar de prachtige witte toppen die je ziet zijn van marmer. Marmer is eigenlijk kalksteen wat door enorme druk- en temperatuurverschillen uiteindelijk omgevormd wordt tot marmer.
In de Apuaanse Alpen, ten oosten van Carrara zijn ongeveer 300 marmergroeven, die bijna vlekkeloos marmer voortbrengen. De marmergroeven stammen al uit de tijd van de Romeinen en zijn daarmee de oudste industrieterreinen ter wereld die nog in bedrijf zijn. Dat marmer werd onder andere gebruikt door Michelangelo voor zijn 'David' en 'Pièta'. Michelangelo zocht zijn marmerblokken persoonlijk uit in Carrara, de ‘marmerhoofdstad’ van de wereld.Ook de grote omgeving leeft voor het marmer. Er zijn wel duizend bedrijven te vinden die zich bezighouden met marmer. Van bedrijven die machineonderdelen verkopen tot bedrijven die snijwerk verrichten. Na al deze marmer indrukken hebben we Marina di Massa nog even bezocht. Prachtig aan de Middellandse Zee kust. Het is een moderne badplaats. Daarna weer terug naar de camping. Vanavond gaan we hier op de camping pizza eten. 🍕