Tucson - Ajo Woensdag 12-2-25  Dag 31

13 februari 2025 - Ajo, Arizona, Verenigde Staten

Tucson - Ajo Woensdag 12-2-25  Dag 31

Het is vandaag half bewolkt met 17°.

We hebben vandaag 232 miles gereden

Vanochtend shopping time. Eerst de Walmart en later nog de mall. Nadat we het zat waren, en dat duurde niet zo lang, de auto opgezocht en de stad uit. Op weg naar Ajo, waar Piet en Jellie wonen. Piet is de oudste broer van Hans. Ajo is een klein plaatsje in het zuiden van Arizona en ligt in vogelvlucht ongeveer 50 km van de grens met Mexico.

In Ajo werd van 1910 tot 1985 koper ontgonnen in dagbouw. De grote mijnput ten zuiden van de plaats, de terrils en de (drooggelegde) bezinkbekkens ten oosten domineren nog steeds het beeld van de plaats. Na de sluiting van de mijn stortte de lokale economie in; ongeveer 45% van de inwoners trokken weg uit Ajo. Het aantal inwoners daalde van 5189 in 1980 naar 2919 in 1990. In 2922 (2022).

Het is ongeveer 3 uur rijden van Tucson naar Ajo. Zodra we Tucson verlaten zien we direct de grote cactussen. Honderden!! Zo bijzonder, vooral tegen de hellingen maar ook op de vlakke stukken. Soms lijkt het wel een bos van cactussen. We rijden door een Indianen reservaat Tohono O'odham Nation Reservation.

De Tohono O'odham ( betekent woestijnmensen ) is een Indiaans volk van de Sonorawoestijn , voornamelijk woonachtig in de Amerikaanse staat Arizona en de noordelijke Mexicaanse staat Sonora . De door de Verenigde Staten federaal erkende stam is de Tohono O'odham Nation . De totale bevolking is ongeveer 30.000. Historisch gezien waren de Oʼodham vijanden van de nomadische Apache van eind 17e tot begin 20e eeuw. Het Oʼodham -woord voor de Apache 'vijand' is ob. De Oʼodham waren gevestigde landbouwers die gewassen verbouwden. Volgens hun geschiedenis wisten ze dat de Apache zouden plunderen als ze te weinig voedsel hadden of als jagen slecht was.

Om een uur of 3 waren we in Ajo. De afgelopen 2 jaar is er weinig veranderd in het dorp. Daarna door naar Piet en Jellie. Wat heerlijk ze weer te zien. Beiden gelukkig weer/nog goed gezond. De middag en avond fijn bijgekletst en heerlijk gegeten. 👍

1. Willemien:
    13 februari 2025